• 1

"MOJA OBITELJ - MOJE OGLEDALO"

U gostima su nam bili OŠ "Čengić Vila 1"

12.02.2013. godine, u goste došli su nam prijatelji iz OŠ "Čengić Vila 1". 

Naše obitelji Kraljević, Dusper, Trogrlić i Knežević uložili su mnogo truda i rada da naš igrokaz prikaže na što bolji naćin naše običaje. Uz njihovu pomoć ali i pomoć naših nastavnika koji sudjeluju u projektu sigurni smo da smo uspjeli u onome što nam je bio cilj.

U igrokazu prikazali smo kako se kršćani pripremaju za najveći blagdan koji simbolizira i novi život - Uskrs. Djeca i njihove obitelji na maloj pozornici prikazali su pripreme za taj veliki blagdan. Od maškara, cvjetnice, pepelnice, korizme, posvećenja jela, spremanja tradicionalne hrane pa sve do bojenja jaja - pokušali smo prikazati. Vjerujemo da smo uspjeli u našoj namjeri, a najviše znatiželje očekivano bilo je vezano za metode bojenja jaja. Bojali smo jaja tradicionalno u lukovini, pomoću raznih trava, voskom, rižom ali i modernim naćinom lijepljenja slićica.

Projekt nam je omogućio da se družimo, naučimo jedni od drugima više, naučimo vrijednosti obitelji, čuvanje svojih običaja ali i poštivanje tuđih. Na kraju igrokaza priredili smo domjenak koji je sadržavao isključivo tradicionalnu hranu koju su pripremile naše mame i bake.

Ovo je već četvrto naše druženje, a već naredno zakazujemo u Sarajevu kada odlazimo našim prijateljima u goste. Tada će se održati i prodajna izložba radova koje smo zajednički crtali na Bijambarama, na samom početku ovog projekta.

Ukoliko niste imali prilike pogledati video o ovom projektu, možete to OVDJE .

 

Idemo dalje !

                 I u prosincu zajedno s našim prijateljima prijateljima iz OŠ "Čengić Vila 1" vrijedno smo radili i družili se. Ovog puta ugostili su nas u svojoj školi, a cilj našeg druženja bio je predstaviti obiteljska stabla obitelji koje sudjeluju u projektu. 

             U skorije vrijeme očekujemo dolazak naših prijatelja kod nas gdje ćemo ih ugostiti u našoj školi.

IMG_3311  IMG_3335

IMG_3339  IMG_3345

IMG_3359  IMG_3362

 IMG_3361

             Od rujna 2012. godine naša škola zajedno s OŠ "Čengić Vila 1"  iz Sarajeva uključena je u projekt američke vlade "MOJA OBITELJ - MOJE OGLEDALO"  kojemu je cilj poticati međuetničku suradnju i toleranciju. Cilj projekta je spajanje mladih različitoga etničkog podrijetla, a realizirat će se kroz suradnju učenika i njihovih obitelji. Projekt će trajati do kraja siječnja 2013. godine, a našu školu predstavlja pet učenika sa svojim obiteljima.

                 Dana 14. listopada smo započeli sa realizacijom projekta, tako što smo zajedno sa obiteljima učenika iz Sarajeva krenuli na izlet na Bijambare, zaštičeno područje prirode u blizini Olova na Nišićima.

              Zadatak skupine bio je ocijeniti ekološku očuvanost okoliša kao i druženje na likovnoj koliniji. Uz pomoć zastavica (crvenih, plavih i zelenih) učenici su trebali dati svoje mišljenje o onome što ih je tamo dočekalo. U radionici likovne kolonije učenici su trebali zajedno sa svojim obitejima pokazati svoje "likovne" talente.