• 1

Natjecanje u izricanju decimala broja PI

IMG 20190321 134809

11 učenika sudjelovalo je u drugom po redu školskom natjecanju u izricanju decimala broja PI.

Nastavnice matematike Žaklina Kapetanović i Valentina Dragojević organizirale su ovo natjecanje. Kao članovi komisije imale su težak zadatak, upratiti koje sve decimale su učenici izgovorili. Naime, neki od njih su toliko brzo izgovarali decimale da ih prezentacija u pozadini nije mogla pratiti.

Iako je broj decimala u odnosu na prošlu godinu povećan dio učenika je učio i one koje nisu zadane te su tako ispitivali svoje sposobnosti pamćenja.

Tako je Antea Ramljak-Mišurić, učenica osmog razreda, izgovorila čak 168 decimala! Mia Trogrlić, također učenica osmog razreda, zapamtila je 142 decimale. Josip Mijatović učenik šestog razreda, osvojio je treće mjesto, a ovo mu je prvo ovakvo natjecanje. Zapamtimo je 119 decimala.

Sve učenike aktiv nastave Matematike je pohvalio, a one najuspješnije i nagradio.

Video natjecanja pogledajte OVDJE

IMG 20190321 133553 1

-------------

U srijedu, 14.03.2018. godine, u našoj je školi obilježen međunarodni dan broja pi.Pi je broj koji predstavlja omjer opsega i promjera kruga. Najčešće se aproksimira na dvije decimale pa njegova približna vrijednost iznosi 3.14, no u stvarnosti ima beskonačno mnogo decimala. Poznat je još i kao Ludolfov broj - po njemačkom matematičaru imenom Ludolph van Ceulen koji je svoj život posvetio pronalaženju što većeg broja decimala broja pi.

12

Članovi sekcije Mladi matematičari, pod vodstvom nastavnica matematike Tatjane Slišković i Žakline Kapetanović pripremili su bogat program. U jutarnjim satima učenici su imali priliku poslušati radijsku emisiju posvećenu broju pi. Emisija je bila vrlo poučna jer su učenici mogli saznati zanimljivosti o ovom čarobnom broju.

Osim toga, poslije nastave, u prostorijama škole održano je školsko natjecanje u izricanju decimala broja pi. Natjecanju je pristupio značajan broj učenika, a najbolja među njima bila je učenica VII.2 Antea Ramljak Mišurić sa izgovorenih 98 decimala. Drugo mjesto osvojila je Elena Pravdić učenica VI.3 ( 78 decimala), a treće mjesto Martin Tuka iz VIII.3 ( 63 decimale).

34

 

Simbolične nagrade i diplome navedenim učenicima uručila je ravnateljica škole Vitka Grgić. Sve pohvale nagrađenim učenicima a i svim ostalim učesnicima.

6