IZVRSNO DRUGO MJESTO ZA LITERARNI RAD NAŠE UČENICE ANJE STOJČIĆ

Naša škola je sudjelovala na tradicionalnom trinaestom literarnom natječaju za učenike osnovnih i srednjih škola koji je raspisao HKD Napredak podružnica Kiseljak u suradnji sa Srednjom školom „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak. Ove godine tema natječaja bila je „Božić u mojoj obitelji“ i naša učenica Anja Stojčić iz odjela VII.3, pod mentorstvom nastavnika Ivana Mravka, osvojila je izvrsno drugo mjesto u kategoriji radova osnovnih škola.

Proglašenje najboljih literarnih radova i dodjela nagrada održano je 22. 12. u 19 sati u izložbenom paviljonu Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ u okviru Napretkove večeri. Tom prigodom otvorena je i izložba slika domaćih i inozemnih autora.

Anjin rad o čarolijama božićnih blagdana možete pročitati u nastavku, a značajno je spomenuti kako je za Anju i druge učenike te večeri vrijeme darivanja počelo ranije jer su za svoj trud dobili prigodne novčane nagrade, a i druge darove.

BOŽIĆ U MOJOJ OBITELJI ?‍?‍?‍?

Prosinac je i hladno je jutro, ispunjeno lepršavim pahuljama i mirisom zime. Konačno je zabijelio prvi ovogodišnji snijeg te podario prirodi svečano ruho. Promatram naš, još uvijek uspavani gradić, dok koračam prema crkvi, na misu zornicu. Posebna je radost vidjeti mnoštvo naroda kako se još uvijek sneni kriju u zimske kapute, ali s toliko radosti i ljubavi odlaze na svete mise kojima se pripremamo za dolazak Božića.

Vesele me četiri svijeće adventskog vijenca te nada, mir, radost i ljubav koje one simboliziraju. Veseli me također zima sa svim svojim čarima, prvim snijegom, blistavom bjelinom i promrzlim zrakom. Cijeli grad već je u blagdanskom ozračju, sa svim ukrasima. Božićno slavlje u mojoj obitelji kreće već od prve nedjelje adventa s laganim pripremanjem ukrasa, sadnjom pšenice, odlaskom na zornice i pečenjem mirisnih kolača. S osmijehom na licu dočekujem svaku upaljenu adventsku svijeću.

Tjedan dana prije Božića kreću velike pripreme za taj svečani blagdan. Tada je cijela obitelj na okupu i svatko ima svoje dužnosti u mom domu. Kada okitimo bor zvijezda koja se nalazi na vrhu bora i jaslice zasjaju kao suncem obasjane. Tada dolazi Badnjak. Na Badnjak se vrše pripreme za večeru, izvršavaju se običaji koji nas svake godine zadive nečim novim. Badnja večer za mene je nešto posebno. Svi zajedno sjedamo za stol, palimo svijeće, molimo se i zahvaljujemo Bogu za sve ono što nam je dao. Nakon toga idemo na polnoćku, a nakon polnoćke čestitamo Božić i odlazimo kući s osmijehom na licu jer znamo da je Isus proslavio još jedan rođendan. Na božićno jutro je običaj da ranije ustanemo, pozivamo našu obitelj i bližnje na doručak. Prije doručka upalimo svijeću i pomolimo se. Poslije slušamo božićne pjesme, radujemo se, darujemo jedni druge i gledamo božićne filmove. U mojoj obitelji pripremaju se različita tradicionalna jela i kolači, koje svi zajedno pravimo. Tako izgleda blagdansko razdoblje u mojoj obitelji kojemu se svi veselimo. Sretan Božić!

Anja Stojčić, učenica VII.3 razreda.

Osnovna škola „Kiseljak“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)